Eurolotteriets många namn

By Per / januari 25, 2014
Hur man spenderar Europa Lotteriet-jackpotten på £111 miljoner
Eurolotteriets många namn

Det finns ett gammalt talesätt, en sån där ultimat sanning som alltid funnits, att det riktiga tecknet för att vara känd är att ha många namn. För de flesta kända personer – oavsett om de är rockstjärnor, författare, politiker, brottslingar, eller vad som helst – så är det här sant, och genom hela deras liv och bortom det får de en hel hög med smeknamn.

Ja, det är faktiskt inte bara så för människor, utan den tumregeln gäller även för alla möjliga saker som välgörenheter, organisationer, platser, rörelser, och, ja, lotterier. När jag började fastna för lotterispel i början så hörde jag allt möjligt om Eurolotteriet, Europa Lotteriet, EuroMillions, Eurolotto Sverige, och massor med andra konstiga namn. Jag undrade hela tien hur många olika lotterier det faktiskt finns innan jag insåg att alla är ju samma!

Början och de tidiga förvirringarna

För att få det ur vägen – det officiella internationella namnet är EuroMillions, utan tvekan. Förvirringen om spelet började precis från början, efter att lotteriet grundats av grupper från tre europeiska länder – Frankrike, Spanien, och Storbritannien, i februari 2004. Med tre grundande medlemmar som hade tre unika språk (franska, spanska, och engelska), var det inte så konstigt att det skulle bli lite förvirrat. Direkt från dessa tre språk hade vi tre olika språk – det engelska är alltså EuroMillions, men det spanska är det liknande Euro Millones, och det franska är det nästan identiska men en smula annorlunda Euro Millions.

Det franska namnet tar oss snabbt vidare till en annan fråga, hur orden ska särskrivas. Som ni grammatiknördar vet är ”EuroMillions” inte tekniskt korrekt engelska, och ”Euro Millions”, som fransmännen skriver det, är faktiskt mer korrekt. Så borde namnet ändras för att efterleva strikta grammatiska regler? Tja, jag skulle argumentera för att namn inte behöver följa alla språkregler – se bara på produkter som iPhone, skulle du hellre stava det Iphone för att det skulle vara korrekt? Oavsett vad är det lätt att förstå varför det blir så förvirrat och varför så många stavar det Euro Millions istället.

Populariteten ökar och Europa Lotteriet får kaos omkring sig

När lotteriet blev allt mer känt efter den första lanseringen började allt fler spelare och länder komma med. Efter ett tag tog Luxemburg, Österrike, Belgien, Irland, Portugal, och Schweiz del av det, och spelare från andra länder började spela allt mer över nätet. Speciellt människor från andra europeiska länder började ta sig chansen att spela Eurolotteriet på nätet, vilket låter dem ta del av det även om deras land inte egentligen är med och erbjuder fysiska återförsäljare.

Med alla dessa länder kom många nya språk – engelska, franska, spanska, tyska, norska, svenska, och mycket mer – det är inte svårt att förstå att det blev riktigt galet! Många länder tog till sig egna språk, och vi i Sverige gav det namn som Europa Lotteriet och Eurolotteriet, eller för den delen Eurolotto Sverige. Många använder liknande namn, och runtom i Europa används namnet Euro Lotto (eller Eurolotto, beroende på hur mycket du gillar grammatik).

Ett lotteri med vilket namn som helst

Men som Shakespeare skrev, en ros med vilket namn som helst doftar ändå lika ljuvligt. Så spelar det verkligen roll vad vi kallar det? Tja, till någon grad gör det det, och till någon grad gör det inte det. Det spelar till exempel roll om du försöker hitta korrekt information inför att du vill spela på nätet – tänk om du tror att du spelar på Europalotteriet, men sen visar det sig att det är någonting helt annat? Tänk om någon satsar på ett klassiskt lurendrejeri och registrerar lotterier med liknande namn i förhoppningen att folk ska minnas fel?

Det är onekligen en komplicerad värld, men det är också en fascinerande och otrolig värld. Anledningen till att lotteriet faktiskt har så många namn är ju för att det är så otroligt populärt att det inte kan hållas för sig själv. Det här är verkligen ett av de absolut största lotterierna just nu – vad du än väljer att kalla det.

About the author

Per

Jag älskar många saker; fotboll, livet, lotteri, och indisk mat är bara några exempel. Vad tycker du? Mer om mig kan du läsa här.

Click here to add a comment

Leave a comment: