Intervju med en Euro Lotto-spelare

By Per / november 18, 2013
Intervju med en Euro Lotto-spelare

Vi drömmer alla om att vinna den där massiva Euro Lotto-jackpotten någon gång – en del av oss drömmer mer, andra njuter mer av spelet och bryr sig inte lika mycket om att vinna, och andra hoppas desperat på en vinst… men det som är helt klart är att precis alla, ett hundra procent av oss, vill vinna.

Vad som kanske inte alltid är lika klart är vad pengarna skulle gå till, om vi skulle få vinna Euro Lotto-jackpotten. Många av oss har någon otydlig idé om att ”leva ett lyxigare liv”, eller kommer på några enkla svar som att skaffa en ny bil eller ett nytt hus. Andra kommer med en ramlande monolog som skulle få James Joyce att rodna. Och andra är helt enkelt helt tysta av chock.

Jag satte mig ned med en av miljoner européer som spelar på Euro Lotto varje vecka – Amelie, en 24-årig fransk kommunikationsstudent från Paris, och jag frågade helt enkelt – så om du vann, vad skulle du göra?

Euro Lotto-destinationer: Island, Kanada, Finland

Först en förvirrad tystnad, sedan motfrågan – ”Om jag skulle vinna, om jag skulle vinna hur mycket? En vanlig €15 miljoners jackpott?” Jag nickar tyst och hon tuggar på sin läpp en stund, tänker. Sen kommer det första svaret hon kom att tänka på.

Amelie skulle resa mycket, inte nödvändigtvis lyxiga resor, men resekostnader är höga även om det bara är flygbiljetter och de enklaste av vandrarhem. Hon vill åka till Island, till Kanada, åka och hajka, kanske med ett tält. Och hon vill åka till Finland och studera finska.

Hon lägger också till att hon med största sannolikhet skulle ta fler spontana resor utan att känna att hon inte har råd med det.

”Livet jag alltid drömt om”

”Jag skulle leva livet jag alltid drömt om”, säger hon, och jag frågar nyfiket vad exakt det innebär. ”Jag skulle köpa mycket fantastisk mat, jag skulle laga olika måltider varje dag. Jag skulle gå på intressanta restauranter utan att oroa mig för notan. Jag skulle göra vad jag vill, när jag vill, utan att oroa mig för pengar. Och jag skulle skaffa en ny cykel!”

Amelie berättar om hennes nuvarande cykel, ett gammalt vrak hon köpte begagnad och med trasiga bromsar. Jag frågar henne om hon skulle fortsätta studera, och hon säger ja.

”Jag skulle kanske till och med fortsätta studera längre än tänkt, om jag inte behövde tänka på att skaffa ett jobb. Jag skulle kunna läsa kurser jag tycker är intressanta utan att behöva känna att jag slösar pengar, eller slösar tid jag kunde spenderat på att jobba. Men först kanske jag skulle ta ett sabbatsår.”

Euro Lotto-drömmen om ekonomisk självständighet

När vi fortsätter prata kommer Amelie på ännu fler saker i hennes liv som inte är ultimata, helt enkelt på grund av begränsad inkomst. Förutom den trasiga cykeln behöver hon också en ny dator som klarar av den mjukvara och de spel hon gillar. Hon vill ha skor som både är snygga och som inte får hennes fötter blöta när det regnar.

”Och din familj då, dina föräldrar, dina vänner?”

Amelie tänker en stund, och säger sen att hon kan komma på massor med gåvor som hon gärna skulle vilja ge sina föräldrar om hon hade råd. En Euro Lotto-jackpott skulle verkligen hjälpa. En ny rock för hennes pappa och ett nytt hus för hennes mamma är bara två exempel.

En lyxig Euro Lotto-livsstil

”Och lyx då?”, frågar jag henne och känner att detta varit misstänksamt frånvarande än så länge. ”Skulle du vilja leva ett liv i total lyx?”

”Jag vill ha en katt!” säger hon och ignorerar min fråga för stunden. ”Jag har aldrig kunnat ha råd med en tidigare. Och jag skulle gå till frisören oftare, jag brukar vänta med det för att det är för dyrt. Samma sak med gymkort.”

”Och ja”, lägger hon till efter att ha tänkt lite. ”Jag antar att jag skulle ha att göra med lite lyxgrejor också – anställa en städare för min lägenhet så jag slipper göra det själv, ha så att matvaror levereras direkt till dörren, såna grejor.”

En stor lägenhet i centrala Paris

Hon frågar mig om jag tror hon missat något, och jag påpekar att en av de populäraste drömmarna Euro Lotto-spelare har är att skaffa ett nytt hem, antingen en lyxig herrgård eller bara att lämna sin hemstad för en annan stad, eller till och med ett annat land.

Amelie lever just nu i en lägenhet på 15 kvadratmeter i centrala Paris, och hon säger att hon inte skulle vilja lämna Paris – inte än i alla fall – men hon gillar verkligen idén om att skaffa en bättre lägenhet.

”En där grannarna inte hör vartenda steg jag tar”, skrattar hon. ”Och en större lägenhet, förstås. Två rum med riktigt kök allra minst.”

Drömmen om Euro Lotto

Drömmarna skiljer sig förstås från spelare till spelare, men det finns ett antal vanligt gemensamma element. Som med Amelie drömmer de allra flesta spelare jag någonsin pratat med om att resa, om att upptäcka världen, och åka till platser där de aldrig varit och där de kanske aldrig kommer att vara, om det inte är för chansen de kan få från Euro Lotto.

Andra drömmer om lyx, om härligt boende och mat, om splitternya bilar. Och andra skulle lägga pengarna på att ge sig efter sina intressen – kanske samling, eller att köpa ett nytt hemmateleskop för att titta på stjärnorna.

Vad våra egna mål och drömmar än må vara, så har vi alla en sak gemensamt – vi är alla Euro Lotto-spelare, och vi drömmer alla om den där stora dragningen som kommer att förändra våra liv för alltid.

About the author

Per

Jag älskar många saker; fotboll, livet, lotteri, och indisk mat är bara några exempel. Vad tycker du? Mer om mig kan du läsa här.

Click here to add a comment

Leave a comment: