Viking Lotto – hur det fungerar

By Per / augusti 4, 2015

Viking Lotto dragningen äger rum en gång i veckan på onsdagar, spelet använder sig av en matris på 6/48 vilket innebär att när du deltar i en dragning väljer du 6 nummer i spannet 1 till 48 som dras vid NorskTipping studion i Norge.

I en Viking Lotto dragning dras totalt 8 nummer varje gång

Matcha alla sex huvudnummer med de som dras och så vinner du Viking Lotto jackpotten! Det finns flera andra priser också, det finns totalt 11 kategorier och du behöver bara matcha 3 nummer för att vinna pengar.

Efter de 6 huvudnumren har har det dragits 2 ytterligare nummer – Bonusnumren – som dras från samma hög, vilket lämnar 42 nummer kvar. De räknas sedan mot de sekundära prisen.

VikingLotto Historia

Viking Lotto är världens första multinationella lottospel, designat så att större jackpottpriser kan erbjudas i alla de nordiska länder, samtidigt som det kan locka fler nya spelare och öka omsättningen för de olika ländernas nationella lotterispel.

Det började 1993 hos Norsk Tipping – Hamar, Norge – där lotterier från 5 nordiska länder gick samman för att skapa det här panskandinaviska lotteriet genom att bilda VikingLotto.

I början var länderna som deltog Norge med Norsk Tipping, Finland med Veikkaus, SvenskaSpel från Sverige, Danmark med Danske Spil och det nationella isländska lotteriet genom Íslensk Getspá.

Några år senare kom Eesti Loto – från Estland – och gick med, den 22 mars 2000, och de erbjöd då lotter till sina spelare, vilket ökade det totala antalet länder till 6.

I februari 2011 blir ytterligare 2 länder medlemmar i konglomeratet – Latvias Loto och Olifeja, från Lettland.

De flesta jackpottarna ligger mellan € 480,000 och €2.4 miljoner, tack vare lotteriets generösa rolloverregel, som lägger till ej hämtade jackpottpriser till prisfonden i nästa dragning.

Alla priser i lotteriet distribueras som en klumpsumma. Priser under €20,000 måste hämtas ut inom 365 dagar från vinsten, och priser över €20,000 måste hämtas inom 3 månader.

Vinstodds

Vinstoddsen i Viking Lotto är konkurrenskraftiga när man jämför dem med många andra stora lotterier, och de olika prisnivåerna man kan spela på innebär att det är tusentals priser som delas ut varje vecka.

6 rätt
Vinstfördelning: 0,040 Euro från varje land per deltagande rad.

Vinstchans:
1: 12 271 512

5 + 1 rätt

Vinstfördelning: 20%

Vinstchans:
1: 1 022 626.

5 rätt

Vinstfördelning: 15%

Vinstchans:
1: 51 131.

4 rätt

Vinstfördelning: 20%

Vinstchans: 1: 950

3 rätt

Vinstfördelning: 45 %

Vinstchans: 1: 53.


Vinstchanserna till en VikingLotto-jackpot / att matcha alla 6 huvudnummer är 1 på 12.27 miljoner – slår du de oddsen förtjänar du verkligen en jackpott.

För ett pris på den andra nivån är oddsen lägre, 1 på 1.02 miljoner. Det innebär att du matchar 5 av huvudnumren plus en av de två bonus numren.

Sannolikheten att vinna ett pris på den tredje nivån är bara 1 på 48,696 – För att vinna det här måste du matcha 5 av huvudnumren och för att vinna ett pris i den fjärde kategorin är oddsen att matcha 4 av huvudnumren 1 på 950.

Det kan verka som om du inte har den bästa chanser, men dessa odds är mycket lite bättre än i lotterier som SuperEna Max och Europa Lotteriet

Intressanta fakta

vikinglotto sverige

Den allra första VikingLotto dragningen ägde rum i Norsk Tipping, Norge, den 17 mars 1993.

Lotteriet har 7 olika namn i de 8 länder som är med. Det kallas generellt VikingLotto, men i Danmark med Danske Spil heter det Onsdags Lotto eller Onsdagslotto.

I Island är stavningen annorlunda, men namnet detsamma: Víkingalottó – medan det i Lettland med Olifeja heter Vikingu Loto.

Det stora jackpott priset är detsamma i de 8 medlemsländerna, men de lägre priskategorierna beslutas om lokalt av de olika deltagande länderna. Det här är annorlunda från andra multinationella europeiska lotterier – som EuroMillions och EuroJackpot – där alla priskategorier inklusive jackpotten är desamma för alla medlemsländer.

Vinster från försäljningen av lotter går till flera bra saker i de olika deltagarländerna, och hjälper många människor runtom i Skandinavien.

Viking Lotto dragningar visas på live-TV i Finland på YLE TV1 at 20.25.

About the author

Per

Jag älskar många saker; fotboll, livet, lotteri, och indisk mat är bara några exempel. Vad tycker du? Mer om mig kan du läsa här.

Click here to add a comment

Leave a comment: